Baryani Daging
|
|||
Bahan-Bahan:
|
|||
2 kilo daging lembu
4 sudu besar rempah baryani 3 sudu besar rempah kari Bahan A : 10 ulas bwg putih - kisar 10 ulas bwg merah - kisar 50 gm halia muda - kisar Bahan B : 5 kuntum bunga cengkih - kisar halus 5-6 bunga lawang - kisar halus 5-6 buah pelaga - kisar halus 2 btg kulit kayu manis - kisar halus |
Bahan C :
4 tangkai daun pudina - mayang halus 4 tangkai daun sadri - mayang halus 4 tangkai daun bawang - mayang halus Bahan D : 3 Sudu besar tomato puree ½ tin susu cair ½ botol madu Garam secukup rasa Bahan E : 4 biji bawang besar - hiris dan goreng hingga kuning keemasan segenggam gajus - goreng seganggam kismis |
||
Cara:
|
|||
1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk bahan A dan C serta rempah.Perap 1 jam
2. Masuk daging perak dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk 3.Masuk bahan B dan D dan biar api perlahan 4.Apabila mesera masuk bahan E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang. |
Selasa, 28 Oktober 2014
NASI BRYANI
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan