Resepi ini sesuai untuk masak 2-3
hidangan.
Bahan-bahan :
2 camca makan minyak masak
2 camca marjerin PLANTA
3 ulas bawang putih dicincang
2 camca cili boh (kalau nak lebih pun takpa)
5 ekor udang sederhana besar (nak besar tapak tangan pun boleh)
50 ekor kerang (kupas kulit...tapi perlu ke nak kira berapa ekor kerang....hahahah..bubuhla sesuka hati u olls)
*tapi kalau takdak udang dan kerang...bubuh fish ball / fish cake pun sedap
2 cawan stok udang (rebusan kulit dan kepala udang) *kalau takdak stok udang. Air kosong pun takpa
2 camca tokyu pekat (kicap pekat. Saya suka Kicap Jenama Bidadari. Kat Penang ja ada)
2 camca tokyu cair masin (kicap cair masin).
200 gram keow teow (lebih kurang 3 genggam)
2 biji telur ayam dibasuh (kalau tak basuh pun takpa)
50 gram taugeh (kalau nak lebih pun takpa)
Sedikit daun kucai
Garam dan serbuk perasa (secukupnya)
Cara-caranya :
Bahan-bahan :
2 camca makan minyak masak
2 camca marjerin PLANTA
3 ulas bawang putih dicincang
2 camca cili boh (kalau nak lebih pun takpa)
5 ekor udang sederhana besar (nak besar tapak tangan pun boleh)
50 ekor kerang (kupas kulit...tapi perlu ke nak kira berapa ekor kerang....hahahah..bubuhla sesuka hati u olls)
*tapi kalau takdak udang dan kerang...bubuh fish ball / fish cake pun sedap
2 cawan stok udang (rebusan kulit dan kepala udang) *kalau takdak stok udang. Air kosong pun takpa
2 camca tokyu pekat (kicap pekat. Saya suka Kicap Jenama Bidadari. Kat Penang ja ada)
2 camca tokyu cair masin (kicap cair masin).
200 gram keow teow (lebih kurang 3 genggam)
2 biji telur ayam dibasuh (kalau tak basuh pun takpa)
50 gram taugeh (kalau nak lebih pun takpa)
Sedikit daun kucai
Garam dan serbuk perasa (secukupnya)
Cara-caranya :
- Panaskan minyak masak dan marjerin Planta dalam kuali. Tumis bawang putih dan cili boh.
- Masukkan udang dan kerang. Kemudian masukkan stok udang. Biarkan seketika sampai kuah sedikit pekat. Masukkan kicap pekat dan kicap cair. Kacau sedikit.
- Masukkan serbuk perasa dan sedikit garam. Pandai-pandaila nak taste macam mana kan.
- Masukkan keow teow. Kacau sedikit. Tapi jangan kacau banyak sangat. Nanti hancur. Tak sedap.
- Pastu masukan telur dan kacau lagi sikit.
- Last sekali baru masukkan tauge dan juga kucai.
- SIAP :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan