Rabu, 29 Oktober 2014

RESEPI CHAR KUEY TEOW



Resepi ini sesuai untuk masak 2-3 hidangan.

Bahan-bahan  :

2 camca makan minyak masak
2 camca marjerin PLANTA
3 ulas bawang putih dicincang
2 camca cili boh (kalau nak lebih pun takpa)
5 ekor udang sederhana besar (nak besar tapak tangan pun boleh)
50 ekor kerang (kupas kulit...tapi perlu ke nak kira berapa ekor kerang....hahahah..bubuhla sesuka hati u olls)
*tapi kalau takdak udang dan kerang...bubuh fish ball / fish cake pun sedap
2 cawan stok udang (rebusan kulit dan kepala udang) *kalau takdak stok udang.  Air kosong pun takpa
2 camca tokyu pekat (kicap pekat.  Saya suka Kicap Jenama Bidadari.  Kat Penang ja ada)
2 camca tokyu cair masin (kicap cair masin).
200 gram keow teow (lebih kurang 3 genggam)
2 biji telur ayam dibasuh (kalau tak basuh pun takpa)
50 gram taugeh (kalau nak lebih pun takpa)
Sedikit daun kucai
Garam dan serbuk perasa (secukupnya)

Cara-caranya  :
  1. Panaskan minyak masak dan marjerin Planta dalam kuali.  Tumis bawang putih dan cili boh. 
  2. Masukkan udang dan kerang.  Kemudian masukkan stok udang.  Biarkan seketika sampai kuah sedikit pekat.  Masukkan kicap pekat dan kicap cair.  Kacau sedikit.  
  3. Masukkan serbuk perasa dan sedikit garam.  Pandai-pandaila nak taste macam mana kan.
  4. Masukkan keow teow.  Kacau sedikit.  Tapi jangan kacau banyak sangat.  Nanti hancur.  Tak sedap.
  5. Pastu masukan telur dan kacau lagi sikit.
  6. Last sekali baru masukkan tauge dan juga kucai.  
  7. SIAP :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan